Möbler under olika epoker

Olika epoker innebär olika stilar. Det kan handla om allt från kläder till arkitektur men vi fokuserar så klart på möbler. Alla har sina egna favoritstilar och vi tänkte gå igenom vilka epoker som är just våra favoriter.

Renässansen 1500-1600

Renässans är ett ord på franska som betyder ”pånyttfödelse”. Det var en kulturrörelse som växte fram i Italien och nådde Sverige på 1500-talet. Den här epoken ansågs utgöra övergången mellan ”medeltid” och den ”nya tiden”. Folk fick en klarare och öppnare syn på världen och ett ökat intresse för naturvetenskap lades märke till. På den här tiden hade möblerna mycket geometriska former. Nya möbler som uppkom var pallen och kistan. Vapen och sköldar förekom också.

Barock 1650-1740

Från omkring 1570 till 1700-talet dominerade barocken som var en stilinriktning inom arkitektur, bildkonst, möbler och klädmode. Denna epok ersatte renässansen.

På den här tiden var möblerna ofta väldigt mörka men rika på detaljer. Lampkronor var exempelvis populärt i formen baluster som liknar ett upp- och nervänt päron. Ofta var rummen glest möblerade. Stolarna var tunga och högre än vad de är idag. Byråar, sekretärer och skrivbord var nya möbler under den här epoken.

Retro

Retro, retro, retro. Solklart en favorit hos väldigt många människor och något som verkligen är populärt idag igen oavsett om det gäller möbler eller kläder. Retro är en epok i svensk, dansk och norsk designhistoria. Möbler, lampor, tapeter och porslin var särskilt speciella och särskiljande under den här perioden och skilde sig från stora och tunga möbler. Nu var det istället populärt med design i lätta, runda och stilrena former. Möblerna skulle gärna vara i naturligt material eller med väldigt starka färger. 50-, 60- och 70-talet var retrons gyllene tider.