Måla om gamla möbler?

Vi är väldigt förtjusta i gamla möbler och rekommenderar så klart att behålla dem som de är. Att måla om en möbel minskar inte bara värdet på den utan gör även att den personliga känslan förloras. Men man får ju göra vad man vill med sina möbler. Är det så att man vill ha en förnyelse och måla om sina gamla möbler så ska det göras ordentligt. Slarvar man blir resultatet inte bra och färgen kan släppa efter ett tag.

Det första som bör göras är att rengöra ytan. Den ska vara jämn och slät för att färgen ska fästa bäst. Slipa ytan lätt för att få ett jämnt resultat, torka sedan av slipdammet med en borste eller en microfiberduk. Om underlaget inte har blivit grundat sedan tidigare så måste det göras. Eventuella hål och skador ska spacklas för ett få en jämn yta. Områdena som spacklas ska först av allt fläckmålas med en grundfärg.

Dags att måla

Den bästa färgen att använda för att måla om en möbel är snickerifärg. Den är till för inomhusbruk och finns i olika färger. Välj den färg som du vill ha och sätt sedan igång med målandet. Penseln spelar däremot roll. Om färgen är vattenbaserad funkar en syntetborste bäst. Gäller det större ytor blir det mer effektivt att använda en filtroller. Penseln kan då användas till de små utrymmena som är svåra att komma åt. Åla gärna i två lager för en extra fin och jämn yta.

Det viktigaste att tänka på under målningen är att det finns ett bra underlag. Har du gjort ett noggrant förarbete så blir det enklare att måla och resultatet blir mycket snyggare. Hållbarhet är också en viktig faktor. Görs förarbetet och målningen slarvigt kan färgen släppa i framtiden vilket man inte vill ska hända. Med ett noggrant utfört arbete håller din ”nya” möbel mycket längre.

chair-1379582_1920

Add your Biographical Info and they will appear here.